Het traject stap voor stap
Het deelnametraject van een deelnemer van begin tot einde bekijken.
Leven met een ziekte of aandoening kan soms moeilijk zijn en gaat vaak gepaard met fysieke en emotionele ups en downs. Voor patiënten is het vaak prettig om een sterk netwerk van mensen om zich heen te hebben, die hun aandoening kennen en begrijpen en die zich bekommeren om hun toestand, op goede en slechte dagen.
Een zorgnetwerk wordt extra belangrijk bij deelname aan klinisch onderzoek, aangezien een onderzoek vaak voorwaarden stelt. Het belang van het bouwen en behouden van een zorgnetwerk is door deelnemers aan klinisch onderzoek als zeer waardevol ervaren.
Het is voor patiënten prettig om een zorgnetwerk van mensen om zich heen te hebben waarop gebouwd en vertrouwd kan worden tijdens klinisch onderzoek. Dit kunnen bijvoorbeeld een partner, familie of vrienden zijn. Om hulp van naasten te krijgen is het belangrijk dat patiënten open zijn over hun behoeften en onzekerheden. Zonder deze informatie kunnen anderen niet de juiste hulp geven en voelen patiënten zich soms eenzaam in de beleving en last van de ziekte.
Wat de patiënt en de omgeving kan helpen:
De omgeving van de patiënt kan zich verdiepen in de aandoening van de patiënt, wat klinisch onderzoek inhoudt en wat dit onderzoek kan betekenen. Goed geinformeerde naasten zijn vaak beter in staat een patiënt te helpen tijdens ziekte en klinisch onderzoek.
Aandoeningen
Meer te weten komen over de aandoening van een naaste om beter te begrijpen wat een patiënt ondergaat.
Het onderzoekstraject stap voor stap
Het deelnametraject van de patiënt, vanaf het begin tot het moment dat hij of zij de resultaten krijgt.
Essentiële punten van klinisch onderzoek
Uit welke fasen bestaat klinisch onderzoek? Hoelang duren deze fasen? Hoe worden de deelnemers beschermd?