Terug naar alle medische aandoeningen

Uterusmyomen (vleesbomen of leiomyomen)

Over uterusmyomen

Deze pagina geeft informatie over de symptomen en oorzaken van uterysmyomen en over de verschillende behandelmogelijkheden.

Wat zijn uterusmyomen?

Uterusmyomen worden ook wel vleesbomen of leiomyomen genoemd. Het zijn goedaardige gezwellen die zich ontwikkelen in de baarmoeder (uterus). Deze gezwellen bestaan uit spiercellen en andere weefsels. Een patiënt kan één of meerdere myomen hebben. Ze kunnen klein of groot zijn en ze kunnen in diverse delen van de baarmoeder voorkomen. Afhankelijk van het aantal en de grootte kunnen ze leiden tot vergroting van de baarmoeder. Myomen komen veel voor bij vrouwen van 30 tot 40 jaar oud en komen relatief meer voor bij vrouwen van Afrikaanse afkomst.

Wat veroorzaakt uterusmyomen?

De precieze oorzaak van uterusmyomen is onduidelijk, maar onderzoekers denken dat ze worden veroorzaakt door genetische veranderingen, een verstoorde balans van de hormonen oestrogeen en progesteron, of andere chemische signalen in het lichaam waardoor ze gaan groeien. Factoren die de kans vergroten dat een vrouw uterusmyomen ontwikkelt, zijn onder meer het hebben van een nauwe verwante die ze ook heeft gehad, overgewicht en menstruatie vanaf een jonge leeftijd.

Symptomen van uterusmyomen

Uterusmyomen veroorzaken niet altijd symptomen, maar als dit wel het geval is, kunnen de volgende symptomen optreden.

Bloedingen

Zware bloedingen tijdens de menstruatie is het meest voorkomende en vervelende symptoom van myomen. Deze bloedingen kunnen leiden tot een ernstig ijzertekort in het bloed (anemie). Een zware menstruatie kan ook gepaard gaan met krampen (menstruatiepijn).

Andere symptomen

Andere symptomen zijn gerelateerd aan de grootte van de baarmoeder en de locatie van de myomen in de baarmoeder. Deze symptomen zijn onder meer:

 • Buikpijn of bekkenpijn
 • Druk op de buik of het bekken
 • Krampen in de buik of het bekken
 • Rugpijn
 • Opgeblazen buik
 • Urinaire problemen (bijvoorbeeld te vaak plassen of een plotselinge aandrang om te plassen)
Mogelijke complicaties

De typen en ernst van de symptomen verschillen van vrouw tot vrouw. Veel verschillende factoren zijn daarbij van invloed. Het is in bepaalde gevallen mogelijk dat uterusmyomen zwangerschapsproblemen veroorzaken.

 • Het kan moeilijker zijn om een zwangerschap te volbrengen. Myomen kunnen ook bijdragen aan een miskraam.
 • Myomen kunnen ertoe leiden dat de placenta loskomt van de baarmoederwand (placentaloslating), waardoor de foetus een zuurstoftekort kan krijgen
 • Myomen kunnen leiden tot een stuitligging of een vroeggeboorte
 • Het is mogelijk dat weeën niet goed doorzetten
 • Vrouwen met myomen hebben een grotere kans op een keizersnede
Medische en chirurgische behandelingen

Behandelplannen worden altijd aangepast aan de unieke omstandigheden van elke vrouw.

Medicatie

Bij symptomen zoals een zware menstruatie kan de arts als eerste medicatie voorschrijven die helpt de menstruatiecyclus te reguleren, zoals orale anticonceptie of progestatieve stoffen. Vrouwen met myomen kunnen een spiraaltje krijgen dat progestativa afgeeft om de bloedingen te verminderen. Artsen kunnen ook pijnstillers voorschrijven

Operatie

 • Myomectomie: bij een ‘myomectomie’ worden de myomen verwijderd door middel van laparoscopie (operatie via een klein sneetje) of hysteroscopie (operatie via de vagina en de baarmoederhals) of abdominaal (via een grotere snede in de buik).
 • Hysterectomie: een hysterectomie (verwijdering van de hele baarmoeder), met of zonder verwijdering van de eierstokken, blijft de enige permanente oplossing voor uterusmyomen. Een hysterectomie is een ingrijpende operatie waarna de vrouw geen kinderen meer kan krijgen. Indien daarbij de eierstokken worden verwijderd, zet dit tevens de menopauze in gang.

Andere medische procedures

 • Sommige vrouwen met myomen kunnen uteriene arteriële embolisatie (UAE) ondergaan. Dan wordt een stof in een slagader geïnjecteerd om de bloedtoevoer naar de myomen te blokkeren. Dit heeft tot doel de myomen af te laten sterven.
 • MRI-geleide Focused Ultrasound Surgery (FUS) is een behandeling waarbij myoomweefsel wordt verwarmd en vernietigd zonder de hele baarmoeder te beschadigen.
 • Myolyse is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd via een klein sneetje en waarbij men gebruikmaakt van elektrische stroom of laser om de myomen te vernietigen.
 • Cryomyolyse bereikt hetzelfde effect als myolyse, maar dan door middel van bevriezing.

Zoek klinisch onderzoek in Nederland

Wat is een klinisch onderzoek? 

Alle informatie over klinisch onderzoek.

Wat kunnen deelnemers verwachten tijdens een klinisch onderzoek? 

Alle informatie over het traject: vóór, tijdens en na een klinisch onderzoek.