Wat is een klinisch onderzoek?
Alle informatie over klinisch onderzoek.
Wij gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën op deze website. Door deze website te gebruiken, gaat u ermee akkoord dat wij trackingtechnologieën op uw apparaat kunnen opslaan en gebruiken. Raadpleeg onze Privacyverklaring voor meer informatie.
Deze pagina geeft informatie over de symptomen en oorzaken van uterysmyomen en over de verschillende behandelmogelijkheden.
Uterusmyomen worden ook wel vleesbomen of leiomyomen genoemd. Het zijn goedaardige gezwellen die zich ontwikkelen in de baarmoeder (uterus). Deze gezwellen bestaan uit spiercellen en andere weefsels. Een patiënt kan één of meerdere myomen hebben. Ze kunnen klein of groot zijn en ze kunnen in diverse delen van de baarmoeder voorkomen. Afhankelijk van het aantal en de grootte kunnen ze leiden tot vergroting van de baarmoeder. Myomen komen veel voor bij vrouwen van 30 tot 40 jaar oud en komen relatief meer voor bij vrouwen van Afrikaanse afkomst.
De precieze oorzaak van uterusmyomen is onduidelijk, maar onderzoekers denken dat ze worden veroorzaakt door genetische veranderingen, een verstoorde balans van de hormonen oestrogeen en progesteron, of andere chemische signalen in het lichaam waardoor ze gaan groeien. Factoren die de kans vergroten dat een vrouw uterusmyomen ontwikkelt, zijn onder meer het hebben van een nauwe verwante die ze ook heeft gehad, overgewicht en menstruatie vanaf een jonge leeftijd.
Uterusmyomen veroorzaken niet altijd symptomen, maar als dit wel het geval is, kunnen de volgende symptomen optreden.
Bloedingen
Zware bloedingen tijdens de menstruatie is het meest voorkomende en vervelende symptoom van myomen. Deze bloedingen kunnen leiden tot een ernstig ijzertekort in het bloed (anemie). Een zware menstruatie kan ook gepaard gaan met krampen (menstruatiepijn).
Andere symptomen
Andere symptomen zijn gerelateerd aan de grootte van de baarmoeder en de locatie van de myomen in de baarmoeder. Deze symptomen zijn onder meer:
De typen en ernst van de symptomen verschillen van vrouw tot vrouw. Veel verschillende factoren zijn daarbij van invloed. Het is in bepaalde gevallen mogelijk dat uterusmyomen zwangerschapsproblemen veroorzaken.
Behandelplannen worden altijd aangepast aan de unieke omstandigheden van elke vrouw.
Medicatie
Bij symptomen zoals een zware menstruatie kan de arts als eerste medicatie voorschrijven die helpt de menstruatiecyclus te reguleren, zoals orale anticonceptie of progestatieve stoffen. Vrouwen met myomen kunnen een spiraaltje krijgen dat progestativa afgeeft om de bloedingen te verminderen. Artsen kunnen ook pijnstillers voorschrijven
Operatie
Andere medische procedures