Wat is een klinisch onderzoek?
Alle informatie over klinisch onderzoek.
Wij gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën op deze website. Door deze website te gebruiken, gaat u ermee akkoord dat wij trackingtechnologieën op uw apparaat kunnen opslaan en gebruiken. Raadpleeg onze Privacyverklaring voor meer informatie.
Deze pagina geeft informatie over hidradenitis suppurativa (HS), de symptomen en oorzaken van deze aandoening, onderzoek en de behandelmogelijkheden.
Hidradenitis suppurativa (HS) betekent letterlijk etterende zweetklierontsteking. Toch is er in eerste instantie helemaal geen sprake van een ontstoken zweetklier. HS is een ontsteking van de haarzakjes door afsluiting van de uitgang van de haarzakjes. De talgklieren, de zweetklieren en andere structuren van de huid kunnen in een later stadium van de ziekte ook ontstoken raken.
HS is een chronische huidziekte. HS wordt ook wel acne inversa, acne ectopica of de ziekte van Verneuil genoemd. Kenmerkend voor hidradenitis suppurativa zijn terugkerende, pijnlijke ontstekingen in lichaamsplooien, zoals de liezen of de oksels. Ook kunnen er ontstekingen ontstaan onder de borsten, op de billen en de binnenkant van de dijen. De ontstekingen liggen meestal diep onder de huid maar kunnen ook lijken op puisten. Ook kunnen abcessen (holtes met pus) ontstaan. Op langere termijn kunnen er onderhuidse gangetjes ontstaan, die sinussen of fistels worden genoemd. De pussende afscheiding uit de abcessen en sinusgangen kan een onaangename geur veroorzaken. Daarnaast kunnen er ook comedonen (mee-eters) ontstaan. Wanneer de huid weer geneest kunnen er littekens achterblijven.
De exacte oorzaak van hidradenitis suppurativa is nog onduidelijk. Er zijn verschillende factoren die bij het ontstaan en verergeren van de aandoening mogelijk een rol spelen. Onderzoek wijst uit dat afwijkingen in het afweersysteem of structurele afwijkingen in de haarzakjes mogelijk bijdragen aan het ontstaan van hidradenitis.
HS begint waarschijnlijk met de vorming van een afsluitende hoornprop in de uitmonding (porie) van het haarzakje. Deze haarzakjes kunnen vervolgens openbarsten waardoor, levende en dode huidcellen en bacteriën onder de huid terecht komen waar deze niet horen. Het lichaam reageert hierop met een opruimingreactie waar door ontsteking (roodheid, pijn, zwelling) met abcessen (holtes gevuld met pus) kunnen ontstaan. De ontstekingen kunnen verbindingen met elkaar vormen en op deze manier een netwerk van gangen vormen met uitgangen naar buiten, zogenaamde fistels.
De precieze oorzaak van HS is niet bekend, toch wordt een aantal risicofactoren in verband gebracht met de ziekte:
HS is níet besmettelijk en wordt niet door een bacteriële infectie veroorzaakt. Het is ook niet waar dat een ontstoken haarzakje of zweetklierontsteking ontstaat door te weinig hygiëne. Mogelijk kan een al bestaande HS wel verergeren door bacteriën. Algemene adviezenover hygieëne lijken daarom zinnig en zijn niet al te moeilijk op te volgen.
De HS-symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen. Er zijn echter bepaalde tekenen van de aandoening die de meeste mensen met HS op een bepaald moment krijgen: ontstoken (rode, pijnlijke en gezwollen) delen van de huid waar pijnlijke laesies, knobbels en bulten zitten. Afhankelijk van de ernst van HS kunnen de bulten op deze plaatsen pijn doen (vooral als erop wordt gedrukt), waardoor bewegen soms moeilijker is. Ook kan er pus uit komen, kunnen ze jeuken en kunnen er littekens ontstaan.
De mate waarin HS optreedt, varieert van mild tot ernstig:
Hidradenitis suppurativa kan een progressief verloop hebben. Progressief betekent dat de klachten in de loop van de tijd steeds erger kunnen worden. Het is daarom belangrijk dat de huidaandoening zo vroeg mogelijk wordt vastgesteld.
Hidradenitis suppurativa (HS) treedt meestal op in de lichaamsplooien zoals:
Er zijn aandoeningen die in verband gebracht worden met HS, zoals:
Er zijn verschillende mogelijkheden om hidradenitis suppurativa te behandelen, maar geen enkele behandeling kan het probleem snel en definitief oplossen. Ook wanneer een behandeling succesvol is, kan de ziekte in mindere mate terugkomen. Hoe de arts HS gaat behandelen is afhankelijk van het stadium van de ziekte en de klachten die er zijn. Vaak zal een combinatie van medicatie en chirurgie noodzakelijk zijn. Dit om de ontstekingen te verminderen maar ook fistels of hardnekkige ontstekingen die steeds op dezelfde plaats terugkomen, te verwijderen.
De eerste stap in de behandeling van hidradenitis suppurativa bestaat uit algemene, preventieve maatregelen zoals stoppen met roken en afvallen. Dit omdat roken en obesitas belangrijke risicofactorenzijn voor het krijgen van HS. Daarnaast zijn er ook zinnige algemene adviezen die niet al te moeilijk zijn op te volgen.
Het is belangrijk de probleemgebieden goed schoon te houden. De oksels, liezen en andere aangetaste huidplooien kunnen af en toe gewassen worden met bijvoorbeeld jodiumzeep. Het regelmatig verschonen en het dragen van losse kleding wordt aangeraden. Van overmatig zweten kunnen de symptomen mogelijk erger worden. Soms wordt geadviseerd om niet meer te scheren, of om geen deodorant te gebruiken. Het is echter niet aangetoond dat deze adviezen werken.
Als een ontsteking of fistel steeds op dezelfde plaats terug komt, kan de arts een operatie voorstellen. De arts zal altijd een goede afweging maken van de voor- en nadelen. Er zijn verschillende operatiemethoden en de keuze hangt onder andere af van de ernst van de plekken. Operatieve ingrepen worden zowel door dermatologen, chirurgen als plastisch chirurgen uitgevoerd.