Terug naar alle medische aandoeningen

Hepatitis C - virus (HCV)

Over hepatitis C

Deze pagina geeft informatie over hepatitis C, de symptomen en oorzaken ervan en de behandelmogelijkheden.

Wat is hepatitis C?

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door diverse soorten hepatitisvirussen, waaronder het hepatitis C-virus (HCV). Als een hepatitis C-infectie niet binnen een paar maanden is opgeruimd door het immuunsysteem, wordt deze ‘chronisch’ en ontstaan er ontstekingen en verlittekening/cirrose van de lever. De lever kan daardoor zijn functies (infecties bestrijden, spijsvertering ondersteunen, gifstoffen uit het bloed filteren) moeilijker uitvoeren.

In de loop van de tijd kunnen patiënten met hepatitis C erg ziek worden en soms een levertransplantatie nodig hebben. De meeste patiënten met chronische hepatitis C kunnen echter lange perioden leven met weinig of geen symptomen. Vaak wordt de leverschade pas ontdekt bij medisch routineonderzoek, soms tientallen jaren na de oorspronkelijke hepatitis C-infectie.

Wat veroorzaakt hepatitis C?

Hepatitis C wordt overgebracht wanneer bloed dat met een hepatitisvirus C-virus is geïnfecteerd, in de bloedsomloop van een andere persoon terechtkomt (bloed-bloedcontact).

Hepatitis C kan worden verspreid via verschillende situaties waarin bloed-bloedcontact optreedt, zoals bij bloedtransfusies, het gebruik van besmette naalden, tijdens de zwangerschap of bevalling, of tijdens het hebben van onbeschermede seks.

Hepatitis C kan niet worden doorgegeven bij normale dagelijkse interacties. Hepatitis C wordt niet overgedragen door:
 

 • De hand schudden of vasthouden van iemand met hepatitis C
 • Het hoesten of niezen door iemand met hepatitis C
 • Iemand omhelzen met hepatitis C
 • Lepels, vorken en ander eetgerei delen
 • Muggen of andere insecten
 • Eten of water drinken
 • Toiletbrillen
 • Moedermelk van een vrouw die geїnfecteerd is met het hepatitis C-virus
Symptomen van hepatitis C

De lever is het grootste orgaan in het lichaam en heeft de meeste hinder van een chronische hepatitis C-infectie. Dit hardwerkende orgaan, ongeveer ter grootte van een voetbal, ligt grotendeels in de bovenbuik, rechts van de maag. Het is een belangrijk verwerkingsstation voor het hele lichaam.

Terwijl het bloed erdoor stroomt, worden veel afvalstoffen zoals ammoniak en alcohol uit het bloed gefilterd zodat ze het lichaam niet kunnen beschadigen, of in ieder geval minder schade toebrengen dan wanneer een grotere hoeveelheid in de bloedstroom zou blijven. De lever produceert ook belangrijke stoffen zoals gal, waardoor voedsel kan worden verteerd en opgenomen. En tot slot worden er belangrijke stoffen zoals vitaminen en glucose in opgeslagen voor later gebruik.

Patiënten met hepatitis C kunnen jarenlang klachtenvrij leven, waarbij het virus alleen sluimerend aanwezig is. Het kan lang duren voordat patiënten klachten ontwikkelen zoals moeheid, zwakte en geelzucht. Ook kan de lever na langdurige ontsteking beschadigd raken, waardoor er na verloop van tijd levercirrose (verlittekening van de lever) kan ontstaan. In ernstige gevallen kan dit leiden tot leverkanker.

Medische behandelingen van hepatitis C

Er zijn medicinale behandelingen waardoor hepatitis C kan genezen, maar die zijn niet voor iedereen geschikt. Een medicinale behandeling is bovendien niet altijd een optie, omdat sommige beschikbare medicijnen ernstige bijwerkingen veroorzaken en niet bij iedereen werken.

De beslissing om met medicijnen te starten en wanneer, kan afhangen van diverse factoren zoals:

 • Hoeveel virus zich in het lichaam bevindt (viral load)
 • Welke genotype(n) of subtype(n) van hepatitis C de patiënt heeft
 • De aanwezige leverschade, zoals cirrose
 • Of er sprake is van andere aandoeningen
 • De reactie op eerdere behandelingen voor hepatitis C

Indien de arts overgaat tot behandeling met medicijnen, wordt de hepatitis C-infectie behandeld met antivirale medicijnen die bedoeld zijn om het virus uit het lichaam te verwijderen. Soms betreft het een combinatie van medicijnen die een aantal weken moeten worden ingenomen.

Na de behandeling controleert de leverarts een aantal keren de spiegels van leverenzymen om te zien of het virus nog aanwezig is. Als het virus nog aanwezig is, wordt bij sommige patiënten geadviseerd door te gaan met de antivirale behandeling, omdat dit leverontstekingen kan verminderen, de voortgang van leverontstekingen kan vertragen en de kans op leverkanker kan verkleinen. Bij patiënten met cirrose kan behandeling met antivirale medicijnen het leven verlengen.

Als de lever ernstig beschadigd is, kan een levertransplantatie noodzakelijk zijn. Daarbij wordt de beschadigde lever door een gezonde vervangen. De meeste getransplanteerde levers zijn afkomstig van overleden donoren, een klein aantal is afkomstig van personen die een deel van hun lever afstaan. Dit gedeelte groeit dan uit tot een nieuwe lever. Een levertransplantatie betekent echter niet altijd genezing. De behandeling met antivirale medicijnen moet daarna meestal doorgaan, omdat een hepatitis C-infectie meestal de nieuwe lever ook weer aantast, net als de oude. Een succesvolle transplantatie kan het leven van een patiënt met hepatitis C echter aanzienlijk verlengen.

Zoek klinisch onderzoek in Nederland

Wat is een klinisch onderzoek? 

Alle informatie over klinisch onderzoek.

Wat kunnen deelnemers verwachten tijdens een klinisch onderzoek? 

Alle informatie over het traject: vóór, tijdens en na een klinisch onderzoek.