Wat is een klinisch onderzoek?
Alle informatie over klinisch onderzoek.
Deze pagina geeft informatie over de verschillende soorten glioblastomen, de symptomen en oorzaken en de behandelmogelijkheden van glioblastomen.
Glioblastomen (GBM) zijn tumoren die ontstaan uit cellen die het ondersteunend weefsel van de hersenen vormen. Net als bij andere tumoren, kunnen glioblastomen ontstaan wanneer genen, delen van het DNA verantwoordelijk voor het geven van instructies die de cel vertellen hoe te groeien, te werken, te vermenigvuldigen en af te sterven, verstoord zijn. Glioblastomen bevatten meestal verschillende soorten cellen en zijn zeer kwaadaardig. Dit betekent dat de cellen zich snel vermenigvuldigen en worden gevoed door een uitgebreid netwerk van bloedvaten. Glioblastomen zaaien zich vrijwel nooit uit naar andere plekken in het lichaam.
Soorten glioblastomen
Er zijn twee soorten glioblastomen:
Glioblastomen komen meestal voor in de hersenen, maar kunnen ook in de ruggengraat voorkomen.
De exacte oorzaak van glioblastomen is niet bekend.
Glioblastomen groeien snel. De meest voorkomende symptomen worden veroorzaakt door een verhoogde druk in de hersenen. Afhankelijk van het deel van de hersenen dat is aangetast kunnen symptomen onder andere zijn:
Mensen met hersentumoren kunnen te maken krijgen met:
Deze symptomen kunnen samenhangen met het type tumor, de grootte en de plek van de tumor, maar ook met de toegepaste behandelingen.
Na het diagnosticeren van een glioblastoom is het vaak als eerste van belang om de druk in de hersenen te verlagen en op veilige wijze zoveel mogelijk van de tumor te verwijderen door middel van een operatie. Glioblastomen hebben vingerachtige tentakels die zeer moeilijk volledig te verwijderen zijn.
Bestraling en chemotherapie kunnen worden toegepast om de groei te remmen van tumoren die niet operatief kunnen worden verwijderd. Chemotherapie kan bij jonge kinderen worden gebruikt om bestralingen uit te stellen. Operaties, bestralingen, chemotherapie en andere behandelingen kunnen allemaal leiden tot nieuwe symptomen.
Aangezien de tumoren zo veel verschillende cellen bevatten, zijn ze moeilijk te behandelen. Sommige cellen reageren goed op een bepaalde behandeling, terwijl andere cellen er niet op reageren. Om deze reden worden in het behandelplan voor glioblastomen mogelijk verschillende aanpakken gecombineerd.
Aanvullende therapie tegen bijwerkingen
De behandelingen tegen glioblastomen kunnen negatieve bijwerkingen hebben. Aanvullende therapieën zijn beschikbaar om hiermee om te gaan.
Fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan patiënten helpen geleidelijk aan functies te herstellen en geeft oefeningen mee die patiënten thuis kunnen doen. Oefeningen kunnen helpen om kracht te versterken, ledematen weer soepel te bewegen, verloren functies te compenseren en het evenwicht te verbeteren.
Logopedie
Logopedie helpt niet alleen met praten, maar ook met slikproblemen die zich bij bepaalde hersentumoren voordoen. Een logopedist kan patiënten onderzoeken en een persoonlijk plan opstellen dat past bij de individuele behoeften.
Ergotherapie
Een ergotherapeut helpt patiënten om weer alledaagse taken, zoals baden, aankleden en eten, uit te voeren.