Wat is een klinisch onderzoek?
Alle informatie over klinisch onderzoek.
Wij gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën op deze website. Door deze website te gebruiken, gaat u ermee akkoord dat wij trackingtechnologieën op uw apparaat kunnen opslaan en gebruiken. Raadpleeg onze Privacyverklaring voor meer informatie.
Deze pagina geeft informatie over de verschiHende vormen van eierstokkanker, de symptomen en oorzaken van eierstokkanker en de behandelmogelijkheden.
Het lichaam bestaat uit miljoenen cellen. Elke cel bevat genen; een reeks instructies die de cel vertellen hoe te groeien. te werken, te vermenigvuldigen en af te sterven. Wanneer deze instructies verstoord zijn, kunnen normale cellen veranderen in kankercellen. Kankercellen kunnen te hard groeien, knobbels of kwaadaardige tumoren vormen en mogelijk naar andere delen van het lichaam uitzaaien.
Eierstokkanker is een gezwel van abnormale, kwaadaardige cellen dat in de eierstokken begint. Eierstokkanker vormt 3% van de kankergevallen bij vrouwen, maar eist meer levens dan borstkanker.
Vormen van eierstokkanker
Eierstokken maken deel uit van het voortplantingsstelsel dat eicellen produceert. De eierstokken bestaan grotendeels uit drie soorten cellen: epitheelcellen. stromacellen en kiemcellen. Elk van deze cellen kan zich ontwikkelen tot een ander soort tumor.
Epitheliale tumoren
Epitheliale tumoren groeien in de weefsellaag die het oppervlak van de eierstok bedekt. De meeste zijn goedaardig. Toch vormen kwaadaardige epitheliale tumoren ongeveer 90% van aile gevallen van eierstokkanker. Daarnaast worden sommige epitheliale tumoren beschreven als niet zeer kwaadaardig. Deze epitheliale tumoren komen vooral voor bij jonge vrouwen, groeien langzaam en zijn minder levensbedreigend.
Stromale tumoren
Stromale tumoren ontstaan in de weefsels die de eierstok bijeen houden en produceren de hormonen oestrogeen en progesteron.
Kiemceltumoren
Kiemceltumoren, die goed- of kwaadaardig kunnen zijn, groeien in de cellen die de eicellen vormen. Kwaadaardige kiemceltumoren zijn zeer zeldzaam. Er bestaan verschillende soorten kiemceltumoren: teratomen, dysgerminomen, endodermale-sinustumoren en choriocarcinomen.
Hoewel de oorzaak van eierstokkanker onbekend is, zijn er theorieën dat verhoogde hormoonspiegels vóór en tijdens de ovulatie kunnen leiden tot de groei van abnormale cellen. Er zijn verschillende risicofactoren:
Helaas is het moeilijk om eierstokkanker vroegtijdig te ontdekken. De symptomen van eierstokkanker doen zich ook voor bij andere ziekten, maar in het geval van eierstokkanker komen ze vaker voor en zijn ze heftiger. Veel voorkomende symptomen zijn:
Het ziekteverloop van eierstokkanker kan zeer variëren, afhankelijk van het soort tumor en het stadium. Maar ook de Ieeftijd blj de diagnose, de algemene gezondheid van de patiënt en andere factoren spelen een rol.
Uitzaaiing
Naast de gevolgen voor de eierstokken kunnen eierstokkankercellen nabijgelegen weefsel aantasten en via het bloed of de lymfeklieren naar andere delen van het Iichaam migreren, waar ze kunnen groeien en normaal weefsel vervangen tijdens een proces dat metastasis (uitzaaiing) wordt genoemd.
Eierstokkanker tast eerst de eierstokken aan, maar als bet uitzaait, kan bet gehele voortplantingsstelsel worden aangetast. Ook kunnen nabijgelegen organen, zoals de darm en lever, en verderaf gelegen organen en weefseis worden getroffen via metastasis.
Hoewel de behandelplannen worden aangepast aan de unieke omstandigheden van elke patiënt, ondergaan de meeste vrouwen met eierstokkanker een operatie. De operatie wordt meestal gevolgd door chemotherapie of een andere therapie. In sommige gevailen vindt de chemotherapie plaats vóór de operatie.
Operatie
Een operatie, uitgevoerd door een gekwalificeerde gynaecologisch oncoloog, wordt gewoonlijk gedaan voor zowel het diagnosticeren als het behandelen van eierstokkanker. Vrouwen met bepaalde vomen van eierstokkanker in een vroeg stadium kunnen mogeiijk één eierstok behouden en biijven dus vruchtbaar, maar meestal worden beide eierstokken, de eileiders, de baarmoeder. nabijgelegen lymfeklieren en een buikplooi genaamd het omentum verwijderd. Als de baarmoederhals ook wordt verwijderd, wordt dit een totale hysterectomie genoemd. De chirurg gaat mogeiijk nog verder dan de baarmoeder in een proces dat ‘debulking’ wordt genoemd. Het doel is om geen enkeie tumor groter dan 1 cm achter te laten en dit betekent dat soms delen van organen in de buurt van de eierstokken en baarmoeder moeten worden verwijderd, zoals bijvoorbeeld de darm, maag, lever, blaas, milt en alvleesklier.
Complicaties voor het voortpiantingssteisel
Wanneer beide eierstokken en baarmoeder worden verwijderd is het niet meer mogeiijk om zwanger te raken. Door het verwijderen van de eierstokken begint ook de overgang, als dit niet al eerder is gebeurd. Seksuele bijwerkingen komen vaak voor, inclusief een verlaagd libido, vaginale droogheid, verkorte vagina en psychisch ongemak.
Complicaties voor het spijsverteringssteisei
Tijdens de operatie kan het noodzakeiijk blijken een deel van de darm te verwijderen om de tumor te verkleinen. In sommige gevallen kan de darm weer aaneen worden gehecht. Soms kunnen de uiteinden niet direct aaneen worden gehecht en maakt men de bovenkant van de darm vast aan een stoma of opening in de buik, om zo ontlasting mogelijk te maken. Dit is een colostomie.
Complicaties voor de urinewegen
Bij een operatie van eierstokkanker moet soms ook een deel van de blaas worden verwijderd. Tijdens het genezingsproces van de blaas is mogelijk een katheter nodig, Als de blaas weer genezen is, kan de katheter worden verwijderd.
Chemotherapie
Chemotherapie volgt meestal na de operatie. Chemotherapie omvat het gebruik van antikankergeneesmiddelen. Bij eierstokkanker houdt dat in dat deze antikankergeneesmiddelen via een infuus in de bloedsomloop of in de buik worden gespoten om de kankercellen te vernietigen of om te voorkomen dat ze in en voorbij de eierstokken groeien. Mogelijke bijwerkingen van chemotherapie zijn misselijkheid, haaruitval, verminderde eetlust, vermoeidheid, infectie en een verhoogd nsico op bloedingen De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk.
Bestraling
Bestraling wordt minder vaak gebruikt bij eierstokkanker. Deze behandeling bestaat uit röntgenstralen met hoge energie die gericht worden op kankercellen en tumoren doen krimpen.
De behandeling kan ook gerichte therapie omvatten, om zo specifiek mogelijk de kankercellen te doden zonder de normale cellen te beschadigen. Gerichte therapie omvat behandelingen met monoklonale antilichamen en remmers van het enzym PARP (wat een rol speelt bij het repareren van schade aan het DNA).
Ook in het dagelijks leven kunnen mensen met eierstokkanker maatregelen nemen die een positief effect hebben op hun gezondheid en die de symptomen van de ziekte tegengaan.
Voedingspatroon
Voor vrouwen met eierstokkanker is een goed voedingspatroon en het drinken van veel vocht erg belangrijk. Dit helpt om energie te krijgen, zo gezond mogelijk te blijven en om constipatie en diarree te voorkomen; twee aandoeningen die vaak voorkomen tijdens de behandeling van kanker.
Beweging
Waar mogelijk kan regelmatig bewegen helpen de stemming te verbeteren. Het bevordert bovendien de bloedsomloop.
Infectie voorkomen
Tijdens de behandeling is het belangrijk om het infectierisico te beperken. Het is daarom verstandig om regelmatig de handen te wassen, grote menigten te vermijden en snijwondjes en schaafwondjes te voorkomen.