Terug naar alle medische aandoeningen

Chronische Lymfatische Leukemie (CLL)

Over chronisch lymfatische leukemie (CLL)

Deze pagina geeft informatie over de symptomen en oorzaken van chronisch lymfatische leukemie en de behandelmogelijkheden van deze ziekte.

Wat is chronisch lymfatische leukemie (CLL)?

Het lichaam bestaat uit miljoenen cellen. Elke cel bevat genen; een reeks instructies die de cel vertellen hoe te groeien, te werken, te vermenigvuldigen en af te sterven. Wanneer deze instructies verstoord zijn, kunnen normale cellen veranderen in kankercellen. Kankercellen kunnen te hard groeien, knobbels of kwaadaardige tumoren vormen en mogelijk naar andere delen van het lichaam uitzaaien.

Chronisch lymfatische leukemie (CLL) is een type kanker dat begint vanuit witte bloedcellen (de zogenaamde ‘lymfocyten’) in het beenmerg en zich vervolgens verspreidt naar het bloed. CLL treft vooral oudere volwassenen.

Wat veroorzaakt chronisch lymfatische leukemie (CLL)?

Cellen in vrijwel elk lichaamsdeel kunnen kankercellen worden en kunnen zich verspreiden naar andere gebieden in het lichaam. Bij CLL hopen de leukemiecellen zich vaak langzaam op. Veel mensen hebben een paar jaar lang geen symptomen. Na verloop van tijd kunnen de cellen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, waaronder de lymfeklieren, de lever en de milt. Bij chronische vormen van leukemie zoals CLL kan het lang duren voordat er problemen optreden. De meeste mensen blijven nog vele jaren leven.

Symptomen van chronisch lymfatische leukemie (CLL)

Veel mensen met CLL hebben geen symptomen. De leukemie wordt meestal ontdekt als een arts bloedtests laat uitvoeren voor een ongerelateerd gezondheidsprobleem of tijdens een standaardcontrole. Wanneer dan blijkt dat er een groot aantal witte bloedcellen in het bloed voorkomt, kan dit duiden op CLL.

Veel symptomen van CLL in een gevorderd stadium treden op omdat de leukemiecellen de plaats innemen van de normale bloedvormende cellen in het beenmerg. Als gevolg hiervan maken mensen met CLL niet genoeg rode bloedcellen, bloedplaatjes en goed werkende witte bloedcellen aan.

Mogelijke symptomen zijn:

  • Zwakte
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Koorts
  • Nachtzweten
  • Vergrote lymfeklieren
  • Pijn of een vol gevoel in de buik, veroorzaakt door een vergrote milt en/of lever
Andere mogelijke complicaties

Infecties

Mensen met CLL hebben een grotere kans op infecties. Dit is vooral omdat hun immuunsysteem niet goed functioneert. Mensen met CLL kunnen een zeer groot aantal witte bloedcellen hebben, maar de door leukemie aangedane witte bloedcellen bieden niet dezelfde bescherming tegen infecties als normale witte bloedcellen.

Bloedarmoede

Anemie, oftewel bloedarmoede (tekort aan rode bloedcellen), kan vermoeidheid, zwakte en kortademigheid veroorzaken.

Blauwe plekken en bloedingen

Een tekort aan bloedplaatjes kan leiden tot een toename aan blauwe plekken en bloedingen, ernstige neusbloedingen en bloedend tandvlees.

Immuunsysteem

Bij sommige mensen met CLL maken bepaalde cellen afwijkende antilichamen aan die normale bloedcellen aanvallen. Dit noemt men auto-immuniteit. Het kan leiden tot lage bloedcelwaarden, wat een verzwakt immuunsysteem en moeheid als gevolg kan hebben.

Medische behandeling

Omdat CLL vaak langzaam vordert, hoeft niet iedereen direct te worden behandeld. Wanneer behandeling nodig is, zijn dit de belangrijkste opties.

Chemotherapie

Chemotherapie maakt gebruik van anti-kankermedicijnen die oraal worden ingenomen of in een ader of spier worden geïnjecteerd om kankercellen te vernietigen of onder controle te houden. 

Immunotherapie

Bij immunotherapie wordt gebruik gemaakt van antistoffen die in een ader worden geïnjecteerd en die tot doel hebben de kankercellen te vernietigen of onder controle te houden.

Gerichte therapie

In tegenstelling tot standaard chemotherapiemiddelen, die werken door snel groeiende cellen in het algemeen aan te vallen (waaronder kankercellen), vallen deze ‘gerichte’ middelen een of meerdere specifieke doelen op of in kankercellen aan.

Links

Andere bronnen van informatie zijn:

De Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)
www.hematologienederland.nl

Zoek klinisch onderzoek in Nederland

image shows man and woman reading. Page content describes information about what is a clinical trial

Wat is een klinisch onderzoek? 

Alle informatie over klinisch onderzoek.

image shows two men reading a newspaper

Wat kunnen deelnemers verwachten tijdens een klinisch onderzoek? 

Alle informatie over het traject: vóór, tijdens en na een klinisch onderzoek.